Leopold II Laan 97, 8670 Oostduinkerke (Koksijde)
Tel : 058/51.17.07, Fax : 058/52.28.70
E-mail : info@decoratievandoorne.be
Kleuradvies

Onze verfmengmachine

Kleuren hebben een onmiskenbare invloed op uw interieur en de menselijke geest. Omdat Woningdecoratie Vandoorne zelf zijn verven mengt, is geen enkele kleurtint onmogelijk. In het uitgebreide kwaliteitsgamma van Boss Paints vindt u gegarandeerd uw gading. Uw verf wordt dadelijk aangekleurd in talloze kleurnuances.


Kleurenbasis

Iedereen heeft de term primaire kleuren al wel eens gehoord. Rood, geel en blauw zijn de kleuren waarmee u alle andere kleuren kunt maken. Andersom kunt u met andere kleuren nooit rood, geel of blauw maken. De kleuren die ontstaan als je twee primaire kleuren mengt, heten secundaire kleuren. Dit zijn oranje (rood & geel), groen (geel & blauw) en paars (blauw & rood). Afhankelijk van de verhouding waarin u beide primaire kleuren mengt, ontstaan tussenkleuren. Gebruikt u meer geel en minder rood, dan krijgt u een tint oranje die meer richting geel gaat. Mengt u de drie primaire kleuren met elkaar, dan ontstaan tertiaire kleuren. Dat zijn, wederom afhankelijk van de mengverhouding, verschillende bruintinten.


Kleurencirkel
Kleurencirkel
Kleurenster
Kleurenster
Blauw-groen kleurenpallet
Blauw-groen kleurenpallet

De driehoek in het midden van bovenstaande kleurencirkel geeft de drie primaire kleuren weer. De driehoek die tegen elke zijde zit aangeplakt is de secundaire kleur die uit de twee aangrenzende kleuren ontstaat. De cirkel eromheen geeft 12 kleuren weer: de drie primaire kleuren en de mengvormen die er tussen bestaan.


Heldere kleuren kunt u natuurlijk ook donker of lichter maken. Dit doet u door ze te mengen met wit of zwart. In bovenstaande kleurenster wordt het effect getoond door de 12 tertiaire kleuren lichter of donkerder te maken. In de vierde ring vanaf het midden zijn de heldere kleuren gepositioneerd. Naar binnen toe worden ze steeds lichter (pasteltinten), terwijl ze naar buiten toe steeds donkerder worden (schaduwtinten).


Felle kleuren kunt u ook minder verzadigd maken. Daardoor ontstaan rustigere kleuren. In vorig voorbeeld wordt dit getoond a.h.v. de groen-blauwe kleur uit de kleurenster. De kleur in het rode vakje is de heldere groen-blauwe kleur uit de kleurenster. Naar links toe wordt deze steeds lichter, naar rechts donkerder. Naar beneden toe wordt de kleur steeds onverzadigder en bijgevolg steeds grijzer.


Harmonieuze kleurcombinaties

Kleurencombinaties maken is een kwestie van smaak en smaken verschillen. Wel kunnen sommige kleuren het heel goed met elkaar vinden, terwijl andere maar beter heel ver uit elkaars buurt blijven. Drie manieren om harmonieuze kleurencombinaties te maken.


Combinatie Toelichting
Contrast Combineer uw kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen, zoals blauw en oranje, dan werkt u met contrast. Contrasterende kleuren zorgen voor spanning en dynamiek en gebruikt u best in grotere ruimtes. Een combinatie voor durvers. Om de balans te bewaren kunt u echter voor één hoofdkleur gaan en werken met subtiele kleuraccenten.
Contrast kunt u ook bekomen door lichte en donkere kleuren te mengen of koude met warme tinten te combineren. Of wat dacht u bijvoorbeeld van een combinatie van fris waterblauw met knapperig chocoladebruin?
Harmonie Als u kleuren mixt die iets gemeenschappelijks hebben of die in dezelfde lijn liggen dan krijgt u harmoniërende kleuren. Kies bijvoorbeeld voor kleuren die dezelfde intensiteit hebben, die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen of die uit dezelfde kleurenfamilie komen. Zo zijn rood en oranje of blauw en turkoois een winnend duo.
Wilt u het nog wat interessanter maken dan kunt u twee verschillende harmoniërende kleurenreeksen gebruiken of zorgen voor tegengestelde accenten. Combineer bijvoorbeeld een warme kleurenfamilie met koele accenten, of omgekeerd.
Toon op toon Om een mooi effect te bekomen is het niet altijd nodig met verschillende kleuren te werken. Ook toon op toon tinten kunnen verrassend zijn. Hierbij gaat u uit van één kleur die u op zowel muren, raamwerk, kasten en deuren aanbrengt. Aangezien de lichtweerkaatsing op het hout verschillend is van die op de muren ontstaan subtiele kleurnuances, die u nog kan accentueren door met lichte of donkere tinten van dezelfde kleur te werken.
Toon op toon zorgt voor harmonie, kalmte en rust. Hoe dichter de tinten bij elkaar liggen, hoe subtieler het resultaat. Bovendien kunt u ze makkelijk uitkiezen omdat ze doorgaans op hetzelfde kleurstaaltje staan.


Openingsuren
Zondag en maandag :
Gesloten
Dinsdag t.e.m. vrijdag :
Van 09u00 tot 12u00
Van 13u30 tot 18u00
Zaterdag :
Van 09u30 tot 17u30
doorlopend
Sfeerfoto 1
Sfeerfoto 2
Sfeerfoto 3
Sfeerfoto 4