Leopold II Laan 97, 8670 Oostduinkerke (Koksijde)
Tel : 058/51.17.07, Fax : 058/52.28.70
E-mail : info@decoratievandoorne.be
Verwerkingstips

Voorbereidende werken

Ondergrond klaarzetten

Hecht voldoende belang aan een grondige voorbereiding. Dit bepaald voor een groot stuk het welslagen van het schilderwerk. Wat u ook gaat schilderen, zorg er in ieder geval voor dat uw ondergrond voldoet aan de volgende voorwaarden:


Voorwaarde Toelichting
Vast Loszittende delen in de ondergrond moeten worden verwijderd. In geval van los voeg- en pleisterwerk, dient dit eerst te worden verwijderd en hersteld. Afbladderende of slecht hechtende verf afschrapen. Doe de plakbandtest.
Effen Putten in bepleistering steeds vlak plamuren en bulten wegschuren. Gebruik voor grote oppervlakken een groot plamuurmes of groot schuurvlak. Gebruik fijne, relatief zachte materialen. Voor houtwerk is een 2-componentenpasta zeer geschikt omwille van het volumebehoud bij droging.
Droog Nieuwe ondergronden zoals metselwerk of bepleistering voldoende lang laten uitdrogen. Begin niet te vroeg in het voorjaar met buitenschilderwerken. Vocht is één van de hoofdoorzaken van niet duurzaam schilderwerk.
Proper Een te schilderen ondergrond moet vrij zijn van stof, vuil, vet en andere onzuiverheden. Ontvetten kan u het best met Solarine of ammoniak verdunt in water.

Oude verf verwijderen

Het verwijderen van oude verf kan door middel van :


Middel Toelichting
Thermisch afstrippen Hou de verfbrander steeds in beweging en richt niet te lang op hetzelfde punt. Dit veroorzaakt soms glasbreuk of verbranding van het hout. De loskomende verf onmiddellijk afsteken met een afsteekmes of afkrabber.
Afkrabben en schuren Schuur met voldoende grof schuurpapier. Bij het afkrabben gebruik u best een afsteekmes (Pajarito). Vermijd krassen en werk met voldoende scherpe messen.
Afbijtmiddel Het oppervlak rijkelijk insmeren met product en voldoende tijd laten inwerken, vervolgens afkrabben met een krabber. Het is raadzaam het behandelde oppervlak nadien te reinigen met verdunde Solarine of ammoniak. Wacht voldoende lang alvorens op te ruwen, zodat de alcohol in het decapeermiddel kan verdampen. Op die manier wordt vermeden dat schadelijke stoffen de verf later aantasten.

Schuren

Schuren is een zeer belangerijk onderdeel van uw schilderwerk. Dit kan met de hand of machinaal gebeuren. Tussen elke verflaag dient geschuurd te worden om eventuele onzuiverheden uit de vorige laag te verwijderen en de hechting met de volgende laag te bevorderen. Hier volgen enkele tips :


Tip Toelichting
Schuur met de correcte korrel Schuur eerder te fijn dan te grof. Indien u ruw schuurt, verminder dan uw schuurkorrel naarmate uw werk vordert. Te ruw schuren op te oliën, te beitsen of te vernissen oppervlakken kunnen zichtbare krassen in het eindresultaat nalaten. Acrylaatverven zijn minder goed schuurbaar en kunnen klitten in het schuurpapier. Ook dit kan sporen in uw schilderwerk veroorzaken.
Schuur rond Randen worden bij houtwerk vaak van een schralere verflaag voorzien omdat ze te scherp zijn om een goed hechtoppervlak te vormen. Schuur ze daarom rond om een goede kantendekking te bekomen.
Schuur met mate Bij afbladderende verf dienen enkel de scherpe overgangen weggeschuurd te worden. Het volstaat de rest mat te zetten. Gebruik uw oude verf als het ware als vulmiddel. Schuur nooit door uw vorige verflaag bij tussenlaagschuren. Dit doet u het best met de hand.
Schuur met gevoel Betast steeds uw werk. Op die manier voelt u de oneffenheden. Vermijd het rechtstreeks handmatig schuren van pleisterwerk, gebruik voor grote oppervlakken steeds een groot schuurvlak.

Afplakken

Verwijder vóór het schilderen alle losse attributen zoals lamparmaturen, gordijnen en rails, afdekplaatjes van stopcontacten, deurknoppen, scharnieren, tochtstrippen, naamplaten, enz... Indien dit niet mogelijk is, plak dan alle niet te schilderen delen zorgvuldig af met verftape en papier en druk de rand goed aan. Vloeren en vensterbanken kunt u best ook afdekken. Hieronder volgen nog enkele richtlijnen :


Tip Toelichting
Gebruik de juiste tape Vermijd het gebruik van goedkopere allround papieren plakband. Het is raadzamer een echte verftape te gebruiken. Indien u behang of slechthechtende verf moet afschermen gebruikt u best weinigklevende plakband.
Kleef nooit op raamvoegen Kleef steeds uw plakband volledig op het glas. Zo vermijd u later, wanneer u de tape verwijderd, dat u uw werk beschadigt. Snij desnoods met een scherp mes en liniaal eerst de verflaag door.
Verwijder uw tape tijdig Goedkopere tapes kunnen na verloop van tijd en door inwerking van zonlicht en warmte lijmresten nalaten of worden ronduit broos. Soms is het aan te raden op slechthechtende oppervlakken uw kleefband te verwijderen nog vóór u verffilmvorming krijgt, teneinde uw werk later niet te beschadigen.
Ruwe ondergronden afdichten Om te voorkomen dat verf onder uw plakband doordringt bij het afkleven van ruwe oppervlakken kan men de tape afdichten met een zeer luchtige watergedragen voegkit. Dit laat u toe uw kleefband zonder problemen later te verwijderen en garandeert dit een volkomen rechtlijnige afzet.

Verven... Hoe doe je dat ?

Algemeen

Ook bij het schilderen zijn er een aantal basisregels die u in acht dient te nemen. Indien u met een roller werkt gecombineerd met borstel, hetzij op hout- of bepleistering, breng dan steeds voldoende verf aan met de kwast en werk af met de rol. Rol uw roller steeds droog en zacht uit om een fijne verfstructuur te bekomen. Werk gestructureerd en direct af. Vermijd latere correcties in reeds geschilderde delen en dit vooral bij acrylaatverven.

Het schilderen met acrylverf van ramen en deuren vereist een snelle en directe afwerking. U werkt het best met een kwast in kleine denkbeeldige delen waarbij u uw verf gelijkmatig verdeeld en overlapt. Werk nooit bij te hoge temperaturen of in de volle zon. Door de sneldrogende eigenschappen van acrylaat voorkomt u op die manier problemen met de vloei.

Grote oppervlakken zoals deuren, muren en plafonds doet u uitsluitend met aangepaste roller. Ruwe ondergronden vereisen een verfrol met langharige vacht. Bij fijnere oppervlakken gebruikt u best een schuim- of mohairrol of roller met microvezelstructuur.

Voor acrylaatverven zijn er speciale kwasten die synthetische haren combineren met varkenshaar voor de juiste soepelheid. De haren zijn meestal licht van kleur. Voor alkydverf hebt u een wat stuggere kwast van varkenshaar nodig. Deze kwasten zijn meestal zwart van kleur.


Hier volgen nog enkele nuttigge tips :


Tip Toelichting
Schilder eerst randen Begin met deur- en raamranden om te voorkomen dat u nadien uw aangrenzende vlakken moet corrigeren. Breng matig verf aan met de kwast en verdeel mager met een ingewerkte schuimroller. Verwijder eventueel direct overtollige verf op de randen.
Schilder in de kortste richting Grote oppervlakken worden het best in denkbeeldige stroken in de kortste richting geschilderd. Gebruik enkel uw roller om kwastharen in uw werk te vermijden. Breng verf aan in het midden van uw ingebeelde baan en rol uit naar de randen toe. Werk zacht af met een bijna lege rol.

Openingsuren
Zondag en maandag :
Gesloten
Dinsdag t.e.m. vrijdag :
Van 09u00 tot 12u00
Van 13u30 tot 18u00
Zaterdag :
Van 09u30 tot 17u30
doorlopend
Sfeerfoto 1
Sfeerfoto 2
Sfeerfoto 3
Sfeerfoto 4