Leopold II Laan 97, 8670 Oostduinkerke (Koksijde)
Tel : 058/51.17.07, Fax : 058/52.28.70
E-mail : info@decoratievandoorne.be
Behangsoorten

Soorten volgens samenstelling

Behang is en blijft een muurbekleding met een zeer hoge decoratieve waarde. Behang creëert onmiddellijk een unieke sfeer in een ruimte door de mooie, persoonlijke effecten die ermee bereikt kunnen worden. Dat de mogelijkheden zeer uitgebreid zijn, bewijzen de vele soorten, motieven en structuren die op de markt te vinden zijn. Voor elk interieur is er dan ook een passend behang verkrijgbaar.


Behangpapier

Behangpapier is de meest traditionele en goedkoopste behangsoort, bestaande uit papier. De kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door de dikte van het behang. Dit type behang is op zich één van de meest milieuvriendelijke behangsoorten, niet alleen op het gebied van gebruikte grondstoffen, maar ook wat het productieproces zelf betreft.


Soort Toelichting
Simplex Dit materiaal bestaat uit één laag papier. Hoe dunner het papier, hoe vlakker de ondergrond dient te zijn want elke oneffenheid is zichtbaar. De naden blijven altijd zichtbaar en dit soort wandbekleding is niet afstripbaar, zodat het weer verwijderen vaak een hele klus is.
 
Duplex Bestaat uit twee lagen papier. Door de dikte van het materiaal is een gladde ondergrond iets minder belangrijk. Deze soort wandbekleding is ook minder kwetsbaar dan simplex. Er is ook duplex behang verkrijgbaar waarin een reliëf is aangebracht. Het is leverbaar in gladde en gecouvreerde uitvoering. Gecouvreerd wil zeggen dat er lucht tussen de twee papierlagen is gespoten waardoor het dikker wordt en een beetje verend aanvoelt. Deze soort kan slechte muren behoorlijk goed camoufleren. De banen worden stotend geplakt.

Vinylbehang

Vinylbehang heeft een papieren onderkant en een toplaag van vinyl. Vinyl behang is beter schoon te maken dan een gewone papieren wandbekleding. Wat vinylbehang betreft, zijn er twee verschillende soorten verkrijgbaar.


Soort Toelichting
Vlakvinyl Vlak vinylbehang heeft een vlakke en harde toplaag, waardoor de duurzaamheid enorm versterkt. Vlak vinylbehang is minder vuilgevoelig, afwasbaar en vochtbestendig en kan dus probleemloos als muurbekleding gebruikt worden in badkamers en keukens. Dit type vinyl wordt stotend geplakt met lijm voor zwaar behang.
 
Schuimvinyl Geschuimd vinylbehang heeft een specifieke structuur waardoor het ideaal is om kleine oneffenheden in de muur te verbergen. Door de geschuimde structuur is deze soort wel gevoeliger voor vuil en de bijhorende verkleuringen, waardoor het gebruik in keukens en badkamers afgeraden wordt. Schuimvinyl wordt stotend geplakt met lijm voor zwaar behang.

Vliesbehang

Vliesbehang bestaat uit een onderkant van vlies en een toplaag van papier of vinyl. Het aanbrengen van vliesbehang is net iets eenvoudiger dan bij de overige soorten, daar de lijm niet op het behang zelf, maar op de muur aangebracht wordt. Dankzij deze bijzondere plaatsingsmethode behoort het geknoei met de lijm op een behangtafel tot het verleden, waardoor de verwerkingstijd aanzienlijk versneld wordt.


Doordat vliesbehang niet uitzet en krimpt, wordt het risico op de gevreesde blazen, nagenoeg uitgesloten. Bovendien is vliesbehang een zeer sterke behangsoort die niet snel scheurt, waardoor het later zeer eenvoudig weer verwijderd kan worden. Wij beschikken zowel over getint vliesbehang als overschilderbaar vlies.


Glasweefsel

Glasvezelbehang is een zeer sterke behangsoort die zelfs gebruikt kan worden om gescheurde of gebarsten muren te verstevigen, waardoor het risico op verder scheuren aanzienlijk verkleint. Door de glasvezelstructuur worden oneffenheden eenvoudig verborgen, waardoor het een zeer populaire behangsoort is voor renovaties. Een bijhorend nadeel is dat het behang niet zo gemakkelijk verwijderd kan worden eens het geplaatst is.


Omdat glasvezelbehang steeds neutraal van kleur is, kan het in ieder gewenste kleur geschilderd worden. Na verloop van tijd kan dit type behang afgewassen en voorzien worden van een nieuwe verflaag, hoewel dit voornamelijk afhankelijk is van de grofheid van de glasvezelstructuur. Glasvezelbehang is in verschillende reliefen verkrijgbaar en heeft naast de verstevigende functie nog andere interessante voordelen. Het is vochtwerend, brandvertragend, duurzaam en stootvast.


Textielbehang

Textielbehang is samengesteld uit natuurlijke of synthetisch vezels. Hierdoor heeft textielbehang een bijzondere warme en exclusieve uitstraling die helaas gepaard gaat met een hoog kostenplaatje.


Sommige fabrikanten hebben kamerhoge rollen in hun gamma, waardoor men een gehele wand in één keer naadloos kan behangen. Nadeel is dat deze behangsoort stof aantrekt, wat overigens bij alle behangsoorten met structuur het geval is.


Openingsuren
Zondag en maandag :
Gesloten
Dinsdag t.e.m. vrijdag :
Van 09u00 tot 12u00
Van 13u30 tot 18u00
Zaterdag :
Van 09u30 tot 17u30
doorlopend
Sfeerfoto 1
Sfeerfoto 2
Sfeerfoto 3
Sfeerfoto 4