Leopold II Laan 97, 8670 Oostduinkerke (Koksijde)
Tel : 058/51.17.07, Fax : 058/52.28.70
E-mail : info@decoratievandoorne.be
Verwerkingstips

Voorbereidende werken

Ondergrond klaarzetten

Voordat u gaat behangen is een grondige voorbereiding essentieel. Hoe vlakker de ondergrond waarop u werkt, hoe mooier het eindresultaat zal ogen. Vooral bij het gebruik van lichter behang zijn de voorbereidende werken cruciaal.


Tip Toelichting
Afstrippen Vinylpapier kunt u het best eerst droog afstrippen alvorens het in te weken. De vinyl toplaag laat immers geen water door. Ga voorzichtig te werk zodat u het pleisterwerk niet beschadigt.
Inweken Oude behanglagen verwijdert u met water waarin een afweekmiddel is opgelost. Maak het behang voldoende nat. Dit gaat het best met een rugsproeier. Laat inweken tot er blazen verschijnen. Bij moeilijk te verwijderen behang kunt u ook een afstoomapparaat gebruiken.
Afsteken Probeer eerst volledige banen handmatig te verwijderen. Zo kunt u uzelf heel wat werk besparen. Lukt dit niet gebruik dan een breed plamuurmes en ga voorzichtig te werk. Was eventuele lijmresten af met een spons.
Vlak maken Laat het oppervlak voldoende drogen. Tast de muur handmatig af en zoek oneffenheden. Putten in bepleistering steeds vlak plamuren en eventuele bulten wegschuren. Daarna het volledige oppervlak naschuren met fijne schuurkorrel en afstoffen.
Fixeren Sterk zuigende ondergronden behandelt u het best met een fixeermiddel of gebruik verdunt behangplaksel. Dit voorkomt dat de muur alle lijm van het behang opzuigt tijdens het behangen en vergroot aanzienlijk uw verwerkingstijd.

Aandachtspunten

Controleer Toelichting
Behangsymbolen Meestal vindt u op de rol symbolen terug aangaande patroonverloop. Moet het behang in wisselende richting of in dezelfde richting verwerkt worden ? Kan het behang gereinigd worden ? Hoe dient de verlijming te gebeuren ? Hoe dient het behang verwijderd te worden ? Al deze informatie wordt op het roletiket vermeld.
Productienummers Let bij aankoop op dat de productienummers van alle rollen dezelfde zijn. Zo voorkomt u kleurverschillen.
Productiefouten Controleer tijdens de verwerking van uw behang of er geen druk- of constructiefouten aanwezig zijn.
Kamertemperatuur Zet tijdens en na het behangen geen ramen of deuren open, of verwarm niet te hard. Als het behang te snel droogt, kunnen krimpnaden en zelfs scheuren ontstaan. Gebruik nooit hulpmiddelen om het drogingproces te versnellen. Een werktemperatuur van 16 à 20 graden is ideaal.
Rolverwerking Alvorens te behangen, controleert u best hoe u uw behangrollen gaat verwerken. Markeer eventueel de behangbanen op de muur door middel van een zacht potlood. Streef naar een minimum verbruik.

Behangvoorbereiding

Tip Toelichting
Op lengte knippen De meeste behangrollen zijn 10 m lang en 52 cm breed. Bij een gemiddelde kamerhoogte van 240 cm haalt u dus 4 banen uit een rol. Bij patroonbehang kan dit echter verschillen.
Banen op lengte snijden
Banen op lengte snijden
Gebruik eerste baan als referentie
Gebruik eerste baan als referentie
Banen merken Markeer de op lengte gesneden banen op de keerzijde met een zacht potlood, om een correcte verwerkingsrichting aan te houden. Gebruik nooit balpennen of stiften om het 'doorbloeden' te vermijden.
Loodlijn tekenen Hou er rekening mee dat vele muren niet recht zijn. Zet op ongeveer 50 cm van een gekozen hoek een loodlijn met een schietlood of lange waterpas. De eerste baan brengt u langs deze loodlijn aan en werkt u naar de kamerhoeken toe. Het overtollige behang snijdt u in de hoeken af. Gebruik deze eerste behangbaan als referentie voor de volgende. Deze techniek kunt u ook toepassen indien de deurkozijnen niet recht zijn. Werk dan naar de deuren toe.
Eerste baan aanbrengen
Eerste baan aanbrengen
Werk naar de hoeken toe
Werk naar de hoeken toe
Loodlijn langs deur
Loodlijn langs deur

Behangen... De uitvoering

Algemeen

Tip Toelichting
Inlijmen Leg een stapel behangbanen op uw plaktafel met de plakzijde naar boven en lijm een halve baan gelijkmatig in van het midden naar de randen toe. Plooi 2/3 vanuit de hoeken naar het midden van de strook. Werk op het onderliggend behang om uw tafel proper te houden. Lijm vervolgens het andere deel in en plooi ook dit deel naar het midden. Laat de lijm 5 à 10 minuten intrekken afhankelijk van de behangdikte. Zorg steeds voor voldoende plaksel, zodat u tijdens de verwerking het behang over de muur kan verschuiven.
Lijm in naar de randen toe
Lijm in naar de randen toe
Plooi 2/3 en lijm in
Plooi 2/3 en lijm in
Plooi 1/3
Plooi 1/3
Vouw op en laat inweken
Vouw op en laat inweken
Let op, bij vliesbehang en glasweefsel worden de muren ingelijmd en niet het behang. Gebruik hiervoor een roller en lijm de wand in banen iets breder dan het behang. Deze behangsoorten vergen geen inweektijd. Bij glasvezel mag u rijkelijk inlijmen.
Aanbrengen Plak de banen stotend, d.w.z. niet over elkaar, maar tegen elkaar. Wrijf met een borstel het behang tegen de muur, vanuit het midden naar de randen toe. Op die manier werkt u alle luchtbellen weg. Trek eventueel het behang deels terug los en borstel opnieuw aan. Zorg voor een overschot ter hoogte van het plafond en de plinten. Span uw behang strak t.h.v. buitenhoeken. Mocht u na droging toch luchtbellen onder het behang vaststellen, dan kunt u steeds een injectienaald gebruiken om plaksel aan te brengen.
Binnenhoek: Snij door
Binnenhoek: Snij door
Buitenhoek: Span op
Buitenhoek: Span op
Verzorg naden Het spreekt voor zich dat de manier waarop u uw naden verwerkt essentieel is voor het afleveren van mooi behangwerk. Daarom is het aan te raden de naden met een conische nadenroller aan te rollen. Veelvuldig en hard rollen met een roller over het behang kan blijvende sporen nalaten. Ga daarom voorzichtig te werk. Bij het werken met donker behang is het veel moeilijker naden weg te werken. U kunt steeds een kleurpotlood gebruiken om goed zichtbare naden deels te camoufleren.
Afboorden Druk het behang goed aan t.h.v. randen en hoeken met een behangpallet. Zorg ervoor dat uw breekmes voldoende scherp is om overtollig behang te verwijderen. Snij steeds het behang af aan de buitenkant van uw pallet. U vermijdt op die manier dat u uw behang tekort afboord. In de hoeken gebruikt u best een schaar. Voor kozijnen en vensters knipt u schuin naar de hoeken en boord u af met uw pallet. Bij binnenhoeken snijdt u steeds uw behang in de hoeken door, zo vermijdt u rondingen bij krimp.
Afboorden langs plafond
Afboorden langs plafond
Afboorden langs plint
Afboorden langs plint
Op breedte kappen Bij het op breedte maken van banen gebruikt u het slaglint en het slagmes. Het slaglint wordt d.m.v. duimspijkers op de tafel bevestigd. De ingelijmde en opgevouwen baan wordt op tafel gelegd. De breedte wordt uitgezet met de rolcentimeter. Leg de baan op de rand van het slaglint en sla met het slagmes de strook af. Leg de behangbaan steeds met het breedste deel op de tafel, dat werkt makkelijker.
Gebruik het slaglint
Gebruik het slaglint
Gebruik het slagmes
Gebruik het slagmes
Snij dubbel door Dubbel doorsnijden is een techniek die veelvuldig wordt toegepast boven deurkozijnen, in raamnissen en achter radiatoren. Hierbij legt u twee stroken boven elkaar en gaat u met een scherp mes en uw behangpallet deze beide banen middendoor snijden. Op die manier creëert u vrijwel een onzichtbare naad.
Leg dubbel en snij door
Leg dubbel en snij door
Verwijder restbehang langs achter
Verwijder restbehang langs achter
Verwijder restbehang langs voor
Verwijder restbehang langs voor
Werk de naden tegen elkaar aan
Werk de naden tegen elkaar aan
Afwassen Verwijder direct plakselresten met lauw water en een vochtige propere microvezeldoek. Lijmresten kunnen na droging glimmende vlekken op uw behang nalaten.

Volgens het boekje

Het is sterk aan te raden volledige wanden eerst te behangen, zodat u bij hindernissen eventuele reststukken kunt gebruiken. Voor de verwerking van deuren, ramen, stopcontacten en radiatoren kan het nuttig zijn onderstaande richtlijnen te volgen.


Hindernis Hoe verwerken ?
Deurkozijnen Plakken t.h.v. deuropeningen bij gebruik van patroonloos behang kan op 2 manieren. Indien de eerste werkwijze nogal wat restbehang oplevert die moeilijk te verwerken valt, opteer dan voor de 2de methode zoals onder afgebeeld.
Methode 1
Methode 1
Methode 2a
Methode 2a
Methode 2b
Methode 2b
Ramen Vooreerst bepaal de horizontale afstand vanuit de raamnis tot aan de aansluitend behangbaan en voorzie een marge van ongeveer 2 cm. Knip of kap met een slagmes deze strook in de lengterichting. Breng dit deel aan met de niet versneden kant tegen de vorige baan en borstel aan. Snij vervolgens de hoeken in diagonale richting uit, zodat u zeker niet te kort afboord. Borstel aan en snij nu de hoeken correct uit.
Meet afstand
Meet afstand
Breng aan
Breng aan
Snij hoeken correct
Snij hoeken correct
Snij dubbel door
Snij dubbel door
Bepaal nu de verticale afstand vanaf het plafond tot tegen het venster en voorzie een marge. Plak dit vanuit de hoek deels over de vorige baan en snij vervolgens dubbel door.
Stopcontacten Leg eventueel de stroom af en verwijder de wandcontactdoos. Plak het behang over het stopcontact heen. Localiseer de hoeken en snij diagonaal van hoek naar hoek. Borstel of druk aan met een pallet. Verwijder met een breekmes en pallet het restbehang.
Knip schuin hoeken in
Knip schuin hoeken in
Snij randen af
Snij randen af
Radiatoren Behangen achter radiatoren is altijd een heel gedoe. Indien het niet mogelijk is de radiator volledig te verwijderen schroeft u alleen de beugels los zodat u het element kan kantelen. Wenst u volledig achter de radiatoren te behangen, meet dan de banen t.h.v. de beugels zo af dat deze precies naast de bevestigingsklemmen vallen.
Deels plakken
Deels plakken
Volledig plakken
Volledig plakken

Openingsuren
Zondag en maandag :
Gesloten
Dinsdag t.e.m. vrijdag :
Van 09u00 tot 12u00
Van 13u30 tot 18u00
Zaterdag :
Van 09u30 tot 17u30
doorlopend
Sfeerfoto 1
Sfeerfoto 2
Sfeerfoto 3
Sfeerfoto 4